Categorie

Puppies Puppies

Geen resultaten in naar waar u naar zocht

VOORDAT U EEN PUPPY KOOPT.
LEES DEZE AANBEVELINGEN ZORGVULDIG!

NVWA

Aanbieders van puppies en handelaren.
In de hondenhandel en hondenfokkerij vinden nog steeds misstanden plaats. Geïmporteerde honden of honden van illegale fokkers of handelaren hebben bijvoorbeeld niet de juiste vaccinaties, zijn niet gechipt en geregistreerd, kunnen te jong zijn, zijn niet goed gesocialiseerd of zijn tijdens hun korte leven slecht behandeld. Ook is de herkomst van de dieren niet altijd duidelijk. Lees de website van NVDA.nl over illegale honden handel.

Zodra er een vermoeden bestaat dat met illegale honden en/of puppies wordt geadverteerd, Tinberdog.nl behoud zich het recht voor om deze advertentie per direct te verwijderen. Evt. gemaakte kosten worden niet geretouneerd.

NVWA melding

Het aanbieden van Puppies is niet gratis op Tinberdog.nl! Adverteren met Puppies. Lees: Tinberdog.nl/veilig-handelen.

U moet letten op het gedrag, de gezondheid, en de manier waarop de dieren gefokt zijn. Het is ook belangrijk dat de fokker de tijd neemt om uw vragen te beantwoorden. In deze puppy checklist vindt u de belangrijkste zaken. Lees hem goed door, print de laatste pagina uit, en neem hem mee als je gaat kijken!

Waar u ook een puppy koopt, u moet altijd op een aantal zaken letten. Als deze niet in orde zijn, is het beter de puppy niet te kopen, ook al ziet hij er nog zo schattig uit. U kunt uzelf een hoop ellende besparen door goed voorbereid te zijn en overhaaste beslissingen te vermijden.

U moet letten op het gedrag, de gezondheid, en de manier waarop de dieren gefokt zijn. Het is ook belangrijk dat de fokker de tijd neemt om uw vragen te beantwoorden. In deze puppy checklist vindt u de belangrijkste zaken. Lees hem goed door, print de laatste pagina uit, en neem hem mee als je gaat kijken!

Hoeveel puppy's zijn er?

Een fokker moet veel tijd en energie steken in het begeleiden van de puppy's. Ze moeten van alles leren en goed gesocialiseerd worden. Als een fokker veel nesten tegelijk heeft, is deze begeleiding vaak niet mogelijk. Een fokker die serieus met socialisatie bezig is, heeft daarom maar één of een beperkt aantal nesten tegelijk.

Zijn de ouderdieren aanwezig?

De moederhond moet bij het nest aanwezig zijn. Het gedrag van de moeder geeft u informatie over de pups. Bovendien is het voor de opvoeding van de pups heel belangrijk dat ze alles van hun moeder leren. Zij leert hen hoe ze zich moeten gedragen, dat ze niet te hard mogen bijten en hoe hondengedrag eruit ziet. Bovendien mogen pups wettelijk gezien pas bij hun moeder weg als ze zeven weken oud zijn. Koop geen pup als de moeder niet aanwezig is, ook niet als men zegt dat de moeder "bij de uitlaatservice" is of als men andere argumenten heeft.

Spreek af dat u een andere keer terugkomt wanneer de moeder wel aanwezig is. Als dit niet mogelijk is, dan heeft u naar alle waarschijnlijkheid te maken met een handelaar.

Let op hoe de moederhond zich gedraagt. Een teef met pups kan soms wat beschermend zijn tegenover vreemden die in de buurt van haar pups komen, maar ze mag niet agressief of angstig reageren op uw komst. Kijk ook naar haar uiterlijk: is ze schoon, is ze niet te mager? En is ze de moeder: kun je aan haar buik en tepels zien dat ze pups heeft gekregen?

De vader is niet altijd aanwezig. Maar op zijn minst moet een foto of wat meer informatie te zien zijn.

Is het nest in huis?

Pups worden het best opgevoed in huiselijke omstandigheden. Zo wennen ze aan alles waar ze in hun latere leven als huishond mee te maken zullen krijgen. Dit moet op jonge leeftijd gebeuren, omdat de pups dan openstaan voor nieuwe ervaringen en er allerlei nieuwe hersenstructuren worden aangemaakt. Pups die te weinig nieuwe dingen meemaken, kunnen later angstig worden voor alles wat ze niet kennen.

Bovendien is het heel moeilijk en soms onmogelijk om dit op latere leeftijd weer in te halen. In huis went een pup aan rondlopende mensen, bezoekers, eventueel andere huisdieren en alle huiselijke geluiden. Het is daarom het beste dat het nest in het huis van de fokker is. Het is nadelig voor de ontwikkeling van de pup als het nest ergens in een schuur of kennel ligt waar de dieren niet voldoende worden blootgesteld aan de normale dagelijkse zaken waarmee ze in hun latere leven te maken zullen krijgen. Uit onderzoek blijkt dat pups die in huis opgroeien minder kans hebben op het ontwikkelen van angst- en agressieproblemen. Ook is het goed voor de pups om ervaringen op te doen buiten het huis, zoals spelen in de tuin of het horen van verkeersgeluiden.

Is de omgeving schoon?

Natuurlijk moet de omgeving waar de pups verblijven schoon worden gehouden. Dit is niet alleen uit hygiënisch oogpunt noodzakelijk, maar ook in verband met de opvoeding. Honden die in hun viezigheid opgroeien worden vaak nauwelijks zindelijk. Ze zijn immers gewend hun eigen nest vuil te maken. Een goede fokker houdt daarom het nest en de ruimte waar de pups kunnen rondlopen zeer schoon.

Hoe reageren de pups op bezoek?

Puppy's die goed gewend zijn aan mensen zouden niet angstig moeten reageren op bezoek. Als ze wegkruipen als je op bezoek komt, is dit een slecht teken. Gezonde, sociale en mensvriendelijke pups zullen naar je toe komen om je te begroeten en nieuwsgierig naar je te zijn. Natuurlijk moet niet het hele nest meteen in je arm gaan hangen, ook al is het uit enthousiasme. Er is enig verschil tussen pups van verschillende rassen, het ene ras is wat gereserveerder, het andere erg enthousiast. Toch moet een jonge pup je interessant vinden en vriendelijk tegen je zijn.

Natuurlijk hangt de reactie ook af van de leeftijd van de pups. Zeer jonge pups van ongeveer drie weken oud zullen je niet onmiddellijk benaderen, maar twee weken later zitten ze in hun ontdekkings- en socialisatieperiode. Een pup van zeven of acht weken die nog bang voor je is, heeft meestal geen goede socialisatie gehad of is van nature erg angstig.

Hoe reageren de puppy's op geluiden? Een goed gesocialiseerde pup zou niet moeten schrikken van normale huishoudelijke geluiden, zoals het dichtslaan van een deur of het rinkelen van een telefoon. Onbekende geluiden kunnen de pups doen schrikken, maar ze moeten snel herstellen en verder spelen, slapen of de bron van het geluid onderzoeken.

Zijn de pups gechipt en geregistreerd op naam van de verkoper?

Chippen en registreren zijn verplicht. Elke pup moet worden gechipt voordat hij zeven weken oud is.

Hij moet ook geregistreerd zijn bij een aangewezen databank op naam van de fokker (of handelaar) voordat hij acht weken oud is. Op die manier kan worden nagegaan waar de pup vandaan komt. Zorg ervoor dat de verkoper zich aan deze regels houdt en vraag altijd om een registratiebewijs. Vraag altijd naar het boekje voordat u besluit de hond te nemen. Zo kun je zien of het een Belgische of buitenlandse (geïmporteerde) hond is.

Hebben de pups een inentingsbewijs?

Puppy's moeten minstens één keer ingeënt zijn tegen het distemper- en parvovirus als ze naar hun nieuwe eigenaar gaan. Ze moeten ook ontwormd zijn. De gegevens moeten in een vaccinatieboekje of paspoort staan. Met behulp van het chipnummer kunt u nagaan of de inentingspapieren bij deze pup horen.

Een goede fokker is begaan met het welzijn van de pups en zal zijn best doen om de overgang naar een ander huis zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dit betekent dat u informatie krijgt over hoe u de eerste tijd met de pup om moet gaan en waar u op moet letten. Vaak krijgt u voer mee en een doekje of speeltje dat naar nest ruikt. Het is ook prettig als u, ook na de koop, kunt bellen als u vragen heeft.

Als u de indruk krijgt dat de fokker alleen geïnteresseerd is in het sluiten van de deal, niet geïnteresseerd is in waar de pup terecht komt, en u weinig informatie geeft, kunt u hier beter geen pup kopen.
Kunt u tijdens uw bezoek rondkijken en vragen stellen?

Koop geen puppy op plaatsen waar meerdere mensen zich rond de puppy's verdringen om er een uit te kiezen. U kunt zich opgejaagd voelen om er een te kiezen, bang dat ze op zullen zijn, en u zult niet in staat zijn om vragen te stellen. U mag van de fokker verwachten dat hij de tijd neemt om u de pups te laten zien, uw vragen te beantwoorden en u iets over de afzonderlijke pups te vertellen.


Mag je meerdere keren komen kijken of moet je meteen beslissen? Bij verantwoord gefokte pups zijn er geen 'speciale aanbiedingen waarbij je in één bezoek moet beslissen of je de pup neemt of niet. Het is veel fijner als je het nest meerdere keren kunt bezoeken. Als je een pup wilt van een ras waarvoor een wachtlijst is, moet je je meestal van tevoren inschrijven. Vraag of er voorwaarden aan verbonden zijn en tot wanneer u kunt besluiten niet te kopen.

Is er een duidelijk koopcontract? Het is heel verstandig om te vragen naar een echt koopcontract waarin de rechten en plichten van koper en verkoper duidelijk staan vermeld. Heeft u bijvoorbeeld een garantie als de hond ziek wordt, en wat zijn dan de mogelijkheden? Bovendien kunt u met een koopcontract bewijzen dat de hond uw eigendom is (een chipregistratie is immers geen bewijs van eigendom).

Let wel, de hond wordt inderdaad uw eigendom, want er zijn constructies waarbij u als het ware een 'pleeggezin' wordt en de fokker eigenaar blijft. Het kan ook zijn dat in het contract staat dat u de hond niet mag laten castreren of dat u de hond ter beschikking moet stellen voor de fok of dat u er niet mee mag fokken. Zorg ervoor dat er geen clausules in het contract staan die u niet wilt.

Twijfelt u? Koop de pup dan niet. Zelfs als de pup en de fokker aan de hele checklist voldoen, let dan op uw gevoel. Als u twijfelt, is het beter om niet te kopen. U heeft er niets aan als u de rest van het leven van uw hond spijt heeft van uw aankoop!